Het mediterrane dieet is gebaseerd op voeding uit landen rondom de Middellandse Zee. Het dieet bestaat vooral uit onbewerkte producten en kan positieve gezondheidseffecten met zich mee brengen. In onze blog lees je hier alles over!
Het Mediterrane dieet
Het Mediterrane dieet is gebaseerd op voeding die ze eten in de landen rondom de Middellandse Zee: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Het zijn eenvoudige maaltijden met veel groenten en weinig dierlijke producten.
Positieve gezondheidseffecten
Volgens onderzoek is het Mediterrane dieet een goede keuze voor mensen met diabetes. In groenten, fruit en volkoren producten zitten naast vitaminen en mineralen ook veel vezels. Hierdoor worden koolhydraten heel geleidelijk omgezet in bloedsuiker. Dit houdt de bloedsuiker spiegel stabieler en dit is positief voor mensen met diabetes. In olijfolie, noten en vis zitten veel onverzadigde vetten, die zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Het eetpatroon is daarom niet alleen goed voor mensen met diabetes, maar eigenlijk voor iedereen!
Recent onderzoek wijst ook uit dat het Mediterrane dieet specifiek positieve gezondheidseffecten kan hebben bij het ‘gezond ouder worden’. Dit komt doordat het mediterrane dieet de risico’s op diverse aandoeningen kan verkleinen en kan zorgen voor een hogere levensverwachting en een beter geheugen.
Hoe werkt het dieet?
Het dieet is gebaseerd op meerdere landen rondom de Middellandse Zee, ook wel de “Blue Zones” genoemd. De basis van het dieet zijn de producten die in deze zones het meest worden gegeten. Dit zijn vooral onbewerkte producten. Het dieet is rijk aan gezond plantaardig voedsel en bevat relatief weinig dierlijke producten. Er wordt wel aanbevolen om minimaal 2 keer per week vis en zeevruchten te eten. Daarnaast houdt de Mediterraanse levensstijl ook in dat je regelmatig aan lichaamsbeweging doet en dat je de maaltijden deelt met andere mensen en geniet van het leven.
De basisproducten zijn:
- Groenten: broccoli, uien, bloemkool, wortels, spruiten, spinazie, komkommer en tomaten
- Fruit: avocado’s, appels, peren, sinaasappels, aardbeien, druiven, meloenen, bananen, perziken, dadels en vijgen
- Noten (ongezouten): walnoten, amandelen, cashew, macadamianoten
- Zaden: zonnebloemzaad, pompoenzaad en lijnzaad
- Peulvruchten: bonen, linzen, kikkererwten
- Aardappels: ‘normale’ aardappelen, zoete aardappelen en koolraap
- Kruiden: knoflook, oregano, tijm, rozemarijn, munt, basilicum, kaneel en peper
- Vis: zalm, tonijn, witvis, forel, oesters, mosselen, garnalen, sardientjes
- Olijfolie: extra vergine olijfolie om in te bakken of voor in de salade
Welke producten mag je met mate eten?
Het grootste deel van je dieet bestaat uit de basisproducten. Dit kun je beperkt aanvullen met de volgende producten:
- Gevogelte: kip, kalkoen, kwartel en eend
- Eieren: van alle bovengenoemde dieren
- Kaas: mozzarella, brie, Parmezaanse kaas en blauwe kaas
- Zuivelproducten: melk, karnemelk en Griekse yoghurt
Bovenstaande producten zijn allemaal dierlijke producten en worden tijdens het Mediterraanse dieet dus met mate gegeten. Ze zijn puur als aanvulling op de basisproducten die het grootste deel van je maaltijd vormen. Ook is het toegestaan om af en toe rood vlees te eten.
Welke producten mag je absoluut niet eten?
Er zijn, net zoals bij elk dieet, een aantal producten die je beter kunt vermijden. De volgende producten komen niet voor in het Mediterrane dieet:
- Producten met toegevoegde suikers zoals frisdranken, snoepjes, koekjes en ijs
- Geraffineerde graanproducten zoals wit brood en witte pasta
- Transvetten, deze vind je in bewerkte producten zoals deegwaren, kant- en klaarmaaltijden en margarine
- Bewerkt vlees zoals hotdogs, spare-ribs, hamburgers en salami
Wat mag je drinken tijden het Mediterrane dieet?
In de Blue Zones drinken ze vooral water. Dit vormt dus een belangrijk onderdeel van het dieet. Ook bevat het een gematigde hoeveelheid rode wijn, denk aan 1 glas per dag. Dit is natuurlijk geen verplichting, maar het is mogelijk. Ook mag je zwarte koffie en groene thee drinken tijdens dit dieet. Hier mag je uiteraard geen suiker aan toevoegen.
Afvallen met het Mediterrane dieet
Dit dieet is geschikt om af te vallen zonder last te hebben van een hongergevoel. Je eet veel eiwitrijke voeding en relatief weinig koolhydraten. De koolhydraten die je eet zijn langzame koolhydraten uit volkoren producten. Daarnaast haal je nog koolhydraten uit groenten, fruit, bonen en noten. Het Mediterrane dieet is te vergelijken met het proteïne dieet waarbij je je ook vooral richt op eiwitrijke voeding en de koolhydraatinname beperkt. Op deze manier heb je geen last van een hongergevoel en is het dieet lang vol te houden!